En Ideal Sohbet Forum Adresiniz!
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Kasım 22, 2008, 09:29:54
873701 Mesaj 9843 Konu Gönderen: 6873 Üye
Son üye: Sıradan
En Ideal Sohbet Forum Adresiniz!  | 
Ideal Club  |  Felsefe clubu  |  Aklımız Duygularımızın Neresinde .. ?
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 3
Gönderen Konu: Aklımız Duygularımızın Neresinde .. ?  (Okunma Sayısı 1230 defa)
Helin
Genel Koordinator

Teşekkür Sayısı 13

*°•::MournfuL::•°*

« : Mayıs 28, 2008, 18:26:15 »

Akıl ve duygu ilişkisi hayatımızın çok önemli ilişkilerinden. Çünkü, biz insanlar hayatımızdaki yaşam serüvenimizde aklımız ve duygumuzla yaşıyoruz. Aklımız ve duygularımızı taşıyan maddi dayanak da bedenimiz. Bedenimiz, aklımız, duygularımız ve diğer insanlarla, çevremizle girdiğimiz ilişkilerimiz bizi oluşturuyor. İnsanlık tarihine baktığımızda, akıl duygu ilişkisinin çok düşündürücü olduğunu görebiliriz. İnsanlar, akılları ve duygularıyla, kendi kapasiteleri oranında, güçleri oranında yaşamayı bilmiyorlar. İnsanın geçmişine baktığımızda, sanki daha iyi bir hayat yaşayabilirdi gibi geliyor. Daha iyi olabilirdi. İnsanın donanımı, yeteneği buna daha uygundu. Ama, öyle değil de, böyle oldu. (Belki de böyle olması zorunluydu. Bu da bir tartışma konusu.) Başka türlü olamazdı; çünkü insanın, hayatını düzeltebilecek birtakım donanımlara sahip olduğunu anlaması için uzun yüzyıllar geçmesi gerekiyordu. Şimdi öyle bir noktada bulunuyoruz ki, İsa'nın doğumundan bu yana geçen süre içinde ve ondan önce insanların yazıya geçişi, uygarlıkları oluşturuşu, yerleşik düzene geçişi, teknolojiyi ve bilimi başlatışı. Bütün bu tarihleri içerisinde insanın bu serüvenini düşündüğümüzde, oldukça zengin bir birikime sahip. Yani insan için umutsuz olmak için sebebimiz yok. İnsan çok yanlış yapmış ve hâlâ yapmakta. Çok acı çekiyoruz. Çoğumuz mutsuzuz bu dünyada. Ama bu günkü mutsuzluğumuzla, geçmişteki mutsuzluğumuz arasında fark var. Belki bu gezegendeki hayat bitinceye kadar böyle problemler sürecek. Belki insanın hayatı dediğimiz serüven bundan başka bir şey değil. Yani hep acılarla, mutsuzluklarla, eksikliklerle, özürlerle süren bir yaşam; ama yine de dönüp baktığımızda bir şeyler öğrenmekte olduğumuzu görüyoruz. O yüzden geçmişteki yanlışlarımız ve mutsuzluklarımız; yaşadığımız haksızlıklar, zulüm ve çirkinlikler, şimdiki yanlışlardan, mutsuzluklardan, zulümlerden ve çirkinlikten farklı. Hiç değilse matematikçilerin deyimini kullanırsak, epsilon kadar bir farkı var.

İnsanın kendisini tanıması çok önemli. Çünkü yaşadığımız mutsuzluklar ve sorunların ardında, çirkinliklerin, eksikliklerin ardında biraz da kendimizi tanıyamamak, kendimizle yüzleşememek, geçmişte yaptıklarımızla hesaplaşamamak yatıyor. O yüzden aklımız ve duygularımız arasındaki ilişkinin, insan olarak bizim kendimizi daha iyi tanımamızda yol gösterici olabileceği gibi bir umudum var.

Akıl, bizim elimizde olanlardır. Aklımız, bizim yönetimimiz altında olan, farkına vardığımız, bir ölçüde dilediğimizce yönlendirebildiğimiz gücümüz. Tabi aklımızla her sorunu çözemiyoruz; ama nerede çözemediğimizi biliyoruz. Nereye kadar çözebildiğimizi biliyoruz. Aklımız kendi üzerine de düşünebiliyor. Dolayısıyla akıl, hem dünya hakkında hem kendisi hakkında bilebiliyor; bilgi sahibi olabiliyor. Dünyadaki sorunların üstesinden gelebiliyor. Aklımız deyince sadece bilim yapan, teorik düşünen, felsefe yapan aklımızı anlamıyorum. Aklın çok değişik boyutları var. Teori yapan, anlayan, sorgulayan, düşünen yanının yanında, aklımızın duygularımıza yakın özellikleri de var. Mesela sanat yapan yanımız da bir ölçüde aklımızla başarılır. Hatta insanın aşkı yaşamasında da aklın payı olabilir. Hatta bana sorarsanız aşk, akılla yaşanan bir şeydir. Genellikle akılsızların yaşadığı durumlar olarak anlaşılır; ama akılsızların yaşadığı aşka ben "şk" diyorum. "A" sı yok. Çünkü akıl olmayınca "a" harfi de aşktan kalkıyor. "şk" gibi bir şey kalıyor. Aklı bu kadar geniş algılarsak, belki biraz çarpıtmış oluyorum anlaşılagelen anlamı da, ama biraz da genişletmiş oluyorum. Yani gayet bilinçli, farkına vararak, isteyerek, planlayarak, umut ederek, bekleyerek, tasarlayarak, hazırlayarak gerçekleştirdiğimiz yaşam atılımlarının kendisinde aklımızın payı var. Tabi aklımızın gücü her şeye yetmiyor. Tanrı dediğimiz bir güç omnipotent bir şeydir; yani her şeye gücü yeten, kadiri mutlak olabilir. Ama bizim öyle bir gücümüz yok insan olarak; yine de bir gücümüz var. İşte insan bu gezegendeki hayatı daha güzel yaşayabilirdi ya da yaşabilir ya da yaşayabilecek dediğimizde insanın akıl gücünü gözönüne alarak bunu söylüyorum. İnsanda böyle bir güç vardır; ama böyle bir gücü harekete geçirebilmesi, böyle bir gücün her şeyden önce ayırdına varmasıyla, bilincine varmasıyla olanaklıdır. Yoksa bu güç, potansiyel halinde, uyku halinde, eskilerin deyimiyle atıl olarak bizde bulunur; aslında akıllıyızdır, ama aklımızı kullanamadığımız için kimse bize akıllı diyemez.

Hayat tamamen tesadüflerle, rastgele, bir derenin üzerindeki kurumuş bir yaprağın akışı gibi, tamamen dış güçlerin eline bırakılmış bir akış değildir. Hayatımızı bir ölçüde elimizde tutma olanağımız vardır. İşte bu gücün tam kendisine değilse, bile bu gücün büyük bir bölümüne akıl diyorum. Bu gücü kullanamayışımızın ardında duygularımızla ilişkilerimiz yatıyor olabilir; çünkü yaşam korkağı insanlarsak, risk almıyorsak, kullanmadığımız aklı potansiyel halinden etkin hale geçiremiyoruzdur; aslında gücümüzün içinde bulunanı, bizim farkına varmadığımız ve yeterince cesur, yeterince yiğit olamamaktan kaynaklanan korkaklıktan dolayı, gerçekleştiremediğimiz bir enerji olarak, bir güç olarak, bir yeti olarak, bir yetenek olarak, içimizde hareketsiz bırakıyoruzdur.

Duygularımız nasıl bir şeydir? Duygular, genellikle elimizde olmayan, aklımızın dışında, eski deyimle söylersek "maruz kaldığımız" şeylerdir. Yani bizim dışımızdan, v bir rüzgar gibi, yağmur gibi gelirler. Bize uğrarlar, biz onlara uğrarız. Kazaya uğramak gibi bir şey. "Ben şimdi biraz sonra kıskanıyım" deyip, kıskanma durumunu, kıskançlık duygusunu yönetemeyiz. Etrafa belli etmeyebilirsiniz de, ama o duygu içimizde olup biter. Nereden geliyor bu? Maruz kalıyorsunuz, uğruyorsunuz, üzerinize geliyor. Belki bundan dolayı, yüzlerce yıl düşünürler duyguların akıl dışında bir alanda olup bittiklerini söylemişlerdir.

Ne aklımızın ne düşüncemizin bizi hiç bırakmadığını, sürekli akış halinde olduğunu, bu akışın kimi zaman da durgun, durağan olduğunu düşünüyorum. En soyut matematik problemini çözerken bile duygularımızla birlikte çözümü yapıyoruz.

Soyut düşünmemiz veya bilimsel araştırmada düşünme biçimimiz hep duygularla olan bir şey. Belki de duygu durumlarımız, duygu dünyamız, duygu sağlığımız yerinde olmadığı için, düşünce akışımız engelleniyor olabilir.

Bütün yaşam sorunlarını çözmedeki gücümüz nereden geliyor? Aklımız mıdır sadece? Düşünme bizim farkına varmadığımız biçimde de iç dünyamızda devam ediyor. Aklımızın bir yanı düşünmeye devam ediyor; ama biz onun farkında değiliz. Demek ki, gözümüzden yahut bilincimizden, aklımızın ışığından kaçan yalnız duygularımız değildir; aklımızın işleyişinin bir kısmı da aklın ışığından uzaktadır. Karanlık bölgede cereyan eder. Duygularımız da aynı biçimde bizim dışımızdadır. Ama aklımızın egemen olduğumuz kısmıyla, işte bu bilemediğimiz yanlarla ilişkiye geçme olanağı vardır.

Duygularımızın o akılsal bileşenini yakalayabilecek akıl keskinliğine sahip miyiz? Bunun için aklı bileylemek gerekiyor. Aklımızı keskinleştirmenin imkanı vardır. Keskinleştirerek, duygularımızı tanımayı olanaklı kılabiliriz. Bunun için de aklın gücü içerisine alışılagelmiş anlamıyla iradeyi de katmak gerek. Duygu, akıl ve eylem bütünlüğünü kurabilmek gerek.

Duygularımızı dinleyebilen, duyguların sesini aklın ve iradenin kulağıyla anlayabilen, akıl dışı sesleri aklın kulağıyla dinlemeyi bilen bir insan için, eyleme geçebilme gücü de varsa, akıl dışı olanı adım adım tanıma ve aklın alanına katma olanağı da vardır.

ÜzüLüRüm RenkLi ßilyeLerim EteğimdeN DüşeRse

ღ•°Amor Fâti•°ღ
Tormentor
Ayrılan Üye

Teşekkür Sayısı -6

The paradox of power and peace will destroy itself

« Yanıtla #1 : Mayıs 28, 2008, 19:21:06 »

paylaşım güzel emeğine sağlık ama deneme tarzı yazılmış basit bir yazı
kimin yazısı ?

Fear. Pain. Hatred. Power.
This is the art of ruin.
Yasemen
IdealManyak

Teşekkür Sayısı 0

düşsel zamanım..

« Yanıtla #2 : Mayıs 29, 2008, 09:11:38 »

Tek bi gerçek var her insan akıllıdır.Her insanda zeka düzeyi ortalama aynıdır.İnsanları birbirlerinden asıl ayıran nokta duygulardır.Aklını kullanmak isteyen yeri ve zamanı geldiğinde öyle bi kullanıyorki kendi bile şaşırıyo : ).Hangisi hangisinin üstünde olayına gelince kişinin kullanmak isteğine göre değişiyo.

BİLİNÇALTINDA KALANIN CANI ÇIKSIN : )
yagmur18
Ayın İdeal Üyesi

Teşekkür Sayısı 40

d!ikkaT!mi ¢kmez k!mse,d!kkaT eder!m !$!me geLirse

« Yanıtla #3 : Mayıs 29, 2008, 10:43:42 »

Bir insanın zeka düzeyini neye göre ölçüyorlar peki. Benim senden daha zeki olduğumu nasıl anlarsın mesela?
Hiçbirşeyin ölçüsü ya da kalıbı yoktur bence..

єνѕєη,ємєℓ
Yasemen
IdealManyak

Teşekkür Sayısı 0

düşsel zamanım..

« Yanıtla #4 : Mayıs 29, 2008, 15:32:14 »

Bir insanın zeka düzeyini neye göre ölçüyorlar peki. Benim senden daha zeki olduğumu nasıl anlarsın mesela?
Hiçbirşeyin ölçüsü ya da kalıbı yoktur bence..
Bak mesela çok uzağa gitmeden senin yazdığından yola çıkarak örnekleyim.Hemen hemen aynı ölçülerde yazmışsın benimle.Farkı bana katılmayıp zıt görüş belirtmen olmuş.İnsanın kontrol odası beyindir.Ben şimdi seni tetiklicem ve bu yazıma aynı görüşte olmasakta aynı ölçülerde cevap verme isteğin uyanıcak.Fakat tersini yapıp cevap vermeyişinde yazdığımdan  tatmin olduğun anlamına gelir.De hadi buyur bakalım.
 : )

yagmur18
Ayın İdeal Üyesi

Teşekkür Sayısı 40

« Yanıtla #5 : Mayıs 29, 2008, 15:46:10 »

Benim sana cvp verme hissim zekamın göstergesimi yani. Ya da aptallığımın. Hala demek istediğimi anlamamışsın sen. Bir kez daha soriyim istersen zekanın ölçüsü sana göre nedir?

Benim zeki ( ya da aptal ) olduğumu yazdığım 3 cümle mi belli ediyor ?

єνѕєη,ємєℓ
Yasemen
IdealManyak

Teşekkür Sayısı 0

düşsel zamanım..

« Yanıtla #6 : Mayıs 29, 2008, 16:06:39 »

Demek istediğini gayet iyi anladım ben.Az konuyla bağlantalı olsun die işe duygu katmak istedim: )Sinir duygularını harekete geçirdin.Demekki kullanabiliyosun mekanizman işliyo  : ) bu 1.
2-Senin anlıyacağın tarzda yazayım şimdi insan beyni bilgisayar gibidir belli bi kapasitesi vardır.İnsanın beyin hücereleride milyonlarlca bilgi depolamak için boş boş duruyo ama var hemde milyonlarca.Bu sana bahşedilmiş bi veli nimet.Bunu doldurmak sana kalmış.Gözünün önüne bilgisayarı getir olurmu.Daha ne diyim.
Smiley

Helin
Genel Koordinator

Teşekkür Sayısı 13

*°•::MournfuL::•°*

« Yanıtla #7 : Mayıs 29, 2008, 17:21:33 »

yazarını yazcaktım unutmuşum :S bulrsam sölicem ;/

ÜzüLüRüm RenkLi ßilyeLerim EteğimdeN DüşeRse

ღ•°Amor Fâti•°ღ
yagmur18
Ayın İdeal Üyesi

Teşekkür Sayısı 40

« Yanıtla #8 : Mayıs 30, 2008, 08:05:14 »

Demek istediğini gayet iyi anladım ben.Az konuyla bağlantalı olsun die işe duygu katmak istedim: )Sinir duygularını harekete geçirdin.Demekki kullanabiliyosun mekanizman işliyo  : ) bu 1.
2-Senin anlıyacağın tarzda yazayım şimdi insan beyni bilgisayar gibidir belli bi kapasitesi vardır.İnsanın beyin hücereleride milyonlarlca bilgi depolamak için boş boş duruyo ama var hemde milyonlarca.Bu sana bahşedilmiş bi veli nimet.Bunu doldurmak sana kalmış.Gözünün önüne bilgisayarı getir olurmu.Daha ne diyim.
Smiley

1- Sinir duyguları değil. Burda güzel bir konu için fikir alışverişi yapıyoruz, senin uzak olduğun belli oluyor Smiley
2- Ben sana beynimizin işleyişi hakkında soru sormamıştım. Verdiğin cvp beyin hücreleri ve bilgi deposu.. Merak ettiğim şeyler bunlar değil.
Senin ilk yazında söylediğin şeye cvp aradım ama bulamıyorum. Fazla diretmenin anlamı yok zaten Smiley

HeLin seninle yaptığımız diyalogları özledim. Çok güzel oluyordu anlıyordun sen beni Smiley

єνѕєη,ємєℓ
Yasemen
IdealManyak

Teşekkür Sayısı 0

düşsel zamanım..

« Yanıtla #9 : Mayıs 30, 2008, 08:20:53 »

Hımm tarz aynı şekilde maddelenmiş güzel mekanizma işliyo : ).O zaman sana tavsiyem zekanın önce kelime anlamını öğrenip sonra nerde ne işe yaradığını hangi kalıplarda insanlarda değiştiğini  araştırman olacak.Ayrıca sen aksine örnek yazana kadar benim örneklerim geçerli.Bişe daha var. Bana ; sorularına net cevap verebilecek nörolog veya bilirkişi gibi davranmana gerek yok : )))

yagmur18
Ayın İdeal Üyesi

Teşekkür Sayısı 40

« Yanıtla #10 : Mayıs 30, 2008, 08:30:52 »

Benim birşey araştırmama gerek yok. Allah'a şükür herşeyi yeteri kadar biliyorum Smiley
Senden net cvplardan öte cvp beklediğim için kusura bakma Smiley

єνѕєη,ємєℓ
Yasemen
IdealManyak

Teşekkür Sayısı 0

düşsel zamanım..

« Yanıtla #11 : Mayıs 30, 2008, 08:34:59 »

Şuan duygularınla yazdığının farkındamısın bilmiyorum. Heline olan özlem duygularını tazelediğim için üzgünüm.Ama konuyu netleştirme anlamında yardımcı oldun bunun için tşkr ederim.Şuan oldukça duygusal yazıyosun : ) Ve hala örnekleyemedin aksini savunduğun konuyu.Neyse..
: ))

yagmur18
Ayın İdeal Üyesi

Teşekkür Sayısı 40

« Yanıtla #12 : Mayıs 30, 2008, 08:44:16 »

Kurduğum veya kuracağım cümleleri karşımdaki insanın anlayabileceği şekilde şekillendiririm. Ortada savunmam gereken birisi olsa savunurdum ama henüz muhattap olarak alabileceğim birisi yok karşımda.

HeLin'e olan özlemi ( konu hakkında fikir alışverişinde bulunma özlemi oluyor ayrıca bu )  uyandırman senin yetersizliğin. Benim duygusal modda yazmamla  ilgisi yok. Eğer sen beni bu yönde tatmin etmiş olabilseydin başkasını düşünme eğilimin göstermiyor olucaktım. Örnekleme vermeye gerek kalmadı sayende Smiley

єνѕєη,ємєℓ
Yasemen
IdealManyak

Teşekkür Sayısı 0

düşsel zamanım..

« Yanıtla #13 : Mayıs 30, 2008, 09:06:04 »

Fazla anlayaman biri için çok özenli yazı yazman benimle alakalı sendeki asıl düşünceyi ortaya koyuyor.Konu benim eksik fazla oluşum değil.Zıt görüşlerine örnek sunamamanı bana yükleme olayı.Duygusallı zekasının üstünde olan cici kardeşim sana 3. duygusallığı yaşatmıcam.Helinle hoş zamanlar size.
: )

yagmur18
Ayın İdeal Üyesi

Teşekkür Sayısı 40

« Yanıtla #14 : Mayıs 30, 2008, 10:10:48 »

Çok güldürdün beni bugün tşk ederim Smiley)

єνѕєη,ємєℓ
Sayfa: [1] 2 3
« önceki sonraki »
    Gitmek istediğiniz yer: